Bunader

Hos Bærum husflidsforening kan du kjøpe sølvet til Bærumsbunadene og bestille Bærumsbunaden med røtter i Bærums gamle klestradisjon. Du får bunader til barn, ungdom, dame og herre.

Bunadsbutikken er midlertidig flyttet til Høvik grunnet oppussing av Wøyen Gård. Butikken er åpen for drop-in tirsdager kl 10.00-15.00, og etter avtale per telefon eller mail. Vi selger klippesett av bomullsbunadene, Bærumsbunad på bestilling, silketørkler og sjal, bukseseler, sølv og skjorter.

Tanken om en egen kvinnebunad for Bærum ble tatt opp av Bærum Bondekvinnelag i 1946. Bondekvinnelaget og Bærum Husflidsforening gikk sammen om oppgaven, og i 1963 var bunaden ferdig slik den er i dag.

Vi kjenner ikke til noen levende folkedrakttradisjon fra bygdene så nær landets hovedstad. Den vanlige «landsens drakt» forsvant allerede i begynnelse av 1800-tallet, og klesskikkene ble mer og mer preget av motene utenfra.

Bærumsbunad dame og mann

Kvinnebunaden i Bærum

Blant de mange tekstilene som husflidsforeningen samlet inn, har et ullstoff fra Øverland gård dannet grunnlaget for stakken til kvinnebunaden. Det stoffet vi bruker i dag har gjennomgått et par kvalitetsmessige endringer i forhold til dette gamle ullstoffet.

Lua har sitt forbilde i en gammel lue fra Levre gård og fås i grønn fløyel eller sort mønstret silke med lokalprodusert kniplekant.

Mønsteret til hvitsømsbroderiet på skjorta er hentet fra en silkevest på Øvre Ringi.

Forkleet var til å begynne med hvit lin med rosebragdborder — senere forandret til grønn halvull i mønstervev. Du kan også variere med forkle i ensfarget svart, småmønstret silke/ull eller i naturfarget, mønstervevd bomull/lin.

Bunadsmodellen er stilmessig tilpasset det rutete stakkestoffet etter samarbeid med Husfliden i Oslo, som også har gitt anvisninger for søm og montering. Etter de nye retningslinjene fra Landsnemda for Bunadsspørsmål av 1969 er kvinnebunaden håndverksmessig korrekt utført.

Det håndvevde beltet lages på Wøyen Gård og lukkes med nydelig beltespenne i sølv. Det er også utarbeidet hårbånd til Bærumsbunaden. De blir også håndvevd på grindvev, og finnes i rød eller grønn kombinasjon som et alternativ til lua.

Mannsbunaden i Bærum

I 1989 kunne bunadskomiteen i Bærum Husflidsforening presentere bærumsbunaden for menn. Av gamle draktdeler som komiteen kunne benytte, var en frakk (trøye) fra Tasserud gård, en lemmebrok fra Øvre Ringi og en vest fra Øverland gård.

Den gule vesten i småmønstret ulldamask og er opprinnelig fra Øverland gård og finnes på Norsk Folkemuseum. Vesten fås også i silke – burgunder eller blå med sort bunn.

Mannsbunaden for Bærum er en rekonstruksjon av mannsklær fra ca. 1840-1870, og stoffet ligger så nær opptil opprinnelige stoffkvaliteter som mulig.

Forarbeidet pågikk i ca. seks år og var meget tidkrevende. Utgangspunktet for mannsbunaden var det samme som for kvinnebunaden. Det fantes ingen folkelig tradisjon for mannsklær. Klesskikkene for menn var også influert av moten utenfra på 1800-tallet.

Komiteen gjennomgikk litteratur, arkiver, museer og gamle loft. På gårdene og i bygda ellers har det nok skjedd en gjennomgripende forandring de siste 50-60 årene og mye av de gamle klærne og det gamle utstyret er gått tapt.

Arbeidet har hele tiden foregått i samarbeid med Bunad- og Folkedraktrådet og Norsk Folkemuseum, ved Ågot Noss. De gamle draktdelene er gjennomgått av rådet og anbefalt brukt som grunnlag for bunaden, da de er tidsmessig korrekte for den perioden de tilhører.

Herresølje – Broderte bukseseler med skinn – Silketørkler og hatt

Gutte- og bomullsbunadene

Guttebunaden i ull eller bomull fra str. 2-10 år og bunad i bomull for kvinner og jenter fra 2 år – str. 46 kan du få kjøpt ferdig sydd, eller som klippesett med sømbeskrivelse. Klippesettet kjøper du på Wøyen Gård.

Har du ikke anledning til å sy selv på et av våre kurs har du mulighet til å bestille festbunad og cape for kvinner, samt mannsbunad og frakk gjennom de nedenfor godkjente syerne/skredderne:

Kvinnebunad og cape: Solveig Hopen 915 68 278
     
Kvinne- og mannsbunad, cape og frakk: Hege Arnesen 901 13 980

Foreningen har festbunad og mannsbunad til leie. Vi sender deg gjerne vår Bunadbrosjyre kr. 25,-.

Det er utarbeidet eget bunadsølv til Bærumsbunadene.