Bærum mannsbunad

Herrebunaden i BærumMannsbunaden i Bærum består av følgende plaggdeler og tilbehør:

Buksa er en lemmebrok i svart klede, beina er lange og klaffen er lukket med svarte treknapper eller med sølvknapper. Originalen er fra Øvre Ringi gård og har svarte beinknapper. Den oppbevares privat hos familien Østensen.

Vesten er gyllen ulldamask eller svart silke i småmønstret kvalitet, med burgunder eller blått mønster, den har sjalskrave, brystlomme og to sidelommer. Knappene er i sølv eller trukne i samme stoff. Originalen var lys gul, med trukne knapper. Den kommer fra Øverland gård og befinner seg nå på Norsk Folkemuseum.

Frakken (trøya) er i svart vadmel med korte slag, avskåret i livet og med lett utskrådd frakkeskjøt. Den er dobbeltspent og har seks knapper. Bak har frakken splitt med to knapper i livet. Fôret er i brun bomullssateng. Originalen er fra Tasserud gård, nå på Norsk Folkemuseum.

Skjorta er i hvit hellin med taggekant på hals- og ermelinninger og mange gamle hvitsømsdetaljer. Mønsteret er utarbeidet etter en mannsskjorte fra Akershus som er funnet på Norsk Folkemuseum. Den er tidsbestemt til omkring 1840.

Bukseseler med korsstingsbroderi etter modell fra Tasserud gård.

Bunadstørkle i silke, som passer i fargene til antrekket forøvrig hører til. Det brettes og knyttes utenpå skjortekraven.

Hatten er bredbremmet svart og håndlaget i ullfilt.

Til bunaden bruker du svarte sko og naturhvite eller svarte strømper.

Leveres uten sølv, eget bunadsølv er utarbeidet til Bærum mannsbunad.